Dear Melba Parents and Guardians,
On October 11th every student at Melba Jr/Sr High School will take the PSAT. This is a paper and pencil test that helps to determine college readiness. The test will take approximately 3 hours to administer. We will start at 8:00 a.m. and go until finished, approximately 11:00 a.m. the school day will be divided up so that every class will still be attended. Those students who are 12th graders will need to come to school at 9:00 a.m. and will meet in the computer lab with Mr. Lenz and Mrs. Short to work on FAFSA and other post-secondary work. They will also work with Mrs. Heritage on their Senior Projects.
We are excited for this opportunity to administer the PSAT school-wide. There are many advantages and benefits to taking this test. On average, students who take the PSAT score 189 points higher on the SAT. The PSAT and the SAT have the same format and evaluate the same skills. Every student that takes the PSAT receives a customized SAT study plan. The test identifies weaknesses in learning for the student. Students then have the opportunity in Khan Academy to work through activities that will address their particular weaknesses. The score of the PSAT is not sent to colleges or universities so students do not need to worry about whether a score will impact the college applications.
Administering the PSAT has benefits for the school as well. The school will not only receive individual reports on how each student performed and where weaknesses exist, it will also receive reports to see how classes as a whole performed. The school will be able to understand where deficits in learning exist and how to best address those needs.
Please help your student to be prepared to take this test by making sure that they attend that day. You can also make sure that your student does that best that he or she can by ensuring that your student has a good, full night sleep before and eats a nutritious breakfast.
Also, I would like to invite you to attend Parent-Teacher Conferences on October 18th and 19th.
Thank you and Go Mustangs!
MELBA JR/SR HIGH SCHOOL
PSAT BELL SCHEDULE 2017-2018
|7th-11th Grade||12th Grade|
|PSAT 8:00 – 11:00||Sr. Work 9:00 – 11:00|
|Break 11:00 – 11:11||Break 11:00 – 11:11|
|1st 11:11 – 11:44||33 min||1st 11:11 – 11:44||33 min|
|2nd 11:47 – 12:20||33 min||2nd 11:47 – 12:20||33 min|
|Lunch 12:20 – 12:47||Lunch 12:20 – 12:47|
|3rd 12:50 – 1:23||33 min||3rd 12:50 – 1:23||33 min|
|4th 1:26 – 1:59||33 min||4th 1:26 – 1:59||33 min|
|5th 2:02 – 2:35||33 min||5th 2:02 – 2:35||33 min|
|6th 2:38 – 3:11||33 min||6th 2:38 – 3:11||33 min|
|7th 3:14 – 3:50||36 min||7th 3:14 – 3:50||36 min|